Tech Support Guy banner
Status
Not open for further replies.

Realtek 8821CE Wireless LAN/Maksymalna prędkość?

1 reading
71K views 31 replies 4 participants last post by  irbrenda  
#1 ·
Myślę, że być może znalazłem odpowiedź, ale przydałoby mi się kilka wskazówek na wszelki wypadek. Mam połączenie gigabitowe, ale moje prędkości drastycznie się wahają, czasami w okolicach 50 Mb/s, a ostatnio wróciły do zakresu 150-200. Comcast zrobił swoje i twierdzi, że nie ma problemów z linią ani routerem. Mam kartę Realtek 8821CE Wireless LAN do połączenia WIFI w moim laptopie. Właściwości mojej sieci Wi-Fi pokazują połączenie 433,3. Czy to oznacza, że karta WIFI ma MAKSYMALNĄ prędkość 433,3 i nie ma szans na zbliżenie się do mojej prędkości gigabitowej? Nawet jeśli tak jest, to nie wyjaśnia, dlaczego osiągam maksymalnie 200. FYI, kiedy podłączam się do routera za pomocą kabla, moje prędkości wahają się od 50 do 300. Mój telefon Galaxy S9 osiąga prędkości bliskie 400... Jakieś pomysły?

#3 ·
Dzięki za szybką odpowiedź! Płacę za Gig, w tej chwili dostaję:
DL: 122.3
UL: 21.9
Opóźnienie: 45ms

Kupiłem adapter AC1900 Netgear Nighthawk, jeśli tego potrzebuję, aby uzyskać pełny potencjał, ale jeśli jest coś, co mogę dostosować z tym, co już mam, wolałbym to zrobić.

#4 ·
Jeśli pomoc techniczna Comcast nie może pomóc Ci uzyskać stabilnych prędkości bezprzewodowych i Ethernet, potrzebujesz pomocy innego eksperta.
Proszę o cierpliwość i poczekaj, aż jeden z ekspertów sieciowych tutaj się włączy.
Powodzenia.

Wygląda na to, że są to plany prędkości internetu, które ma Comcast.

#5 ·
Dzięki Frank. Tak, ten wykres jest poprawny. Mój pakiet to Gigabit / $84.99. Zainstalowałem Nighthawk, a moja prędkość wyświetlana we Właściwościach sieci to teraz 1,3 Gb/s, a test prędkości xfinity pokazuje 133,3 Mb/s, więc nadal niewiele się zmieniło, nawet z nowym adapterem.

#8 ·
Twój router to typ AC1900 :
https://www.netgear.com/home/products/networking/wifi-routers/R7000.aspx

Strona mówi, że jest w stanie obsłużyć 1300 Mb/s, typowy trik producenta, aby oszukać użytkowników, by myśleli, że uzyskają taką prędkość!

Prędkości bezprzewodowe urządzeń klasy 802.11ac są często reklamowane jako AC, po którym następuje liczba, a liczba ta jest najwyższą prędkością łącza w Mb/s wszystkich jednocześnie używanych radiotelefonów w urządzeniu dodanych do siebie
Poniższa tabela pokazuje limity twojego routera:
Zgodnie z tabelą na Wikipedii twój router jest w stanie osiągnąć następujące prędkości:
600 Mb/s na 2,4 Ghz
1300 Mb/s na 5 Ghz

Jednak to nie oznacza, że ​​pojedyncze urządzenie uzyska taką prędkość!

Prędkości bezprzewodowe urządzeń klasy 802.11ac są często reklamowane jako AC, po którym następuje liczba, a liczba ta jest najwyższą prędkością łącza w Mb/s wszystkich jednocześnie używanych radiotelefonów w urządzeniu dodanych do siebie. Na przykład punkt dostępu AC1900 może mieć przepustowość 600 Mb/s w radiu 2,4 GHz i przepustowość 1300 Mb/s w radiu 5 GHz. Żadne pojedyncze urządzenie klienckie nie mogłoby się połączyć i osiągnąć przepustowości 1900 Mb/s, ale oddzielne urządzenia, z których każde łączy się z radiami 2,4 GHz i 5 GHz, mogłyby osiągnąć łączną przepustowość zbliżoną do 1900 Mb/s. Różne możliwe konfiguracje strumieni mogą sumować się do tego samego numeru AC.
https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11ac#Data_rates_and_speed

Twój adapter obsługuje AC:
https://www.realtek.com/en/products/communications-network-ics/item/rtl8821ce

Aby uzyskać maksimum, skonfiguruj zarówno router, jak i adapter, aby komunikowały się przez AC w paśmie 5 GHz.

Save
#9 ·
Dzięki! Właściwie to nie to, co mam, moja brama to Technicolor CGM4140COM. Moje wbudowane Wi-Fi to Realtek 8821CE. Kupiłem adapter AC1900 Netgear Nighthawk, na wypadek gdybym musiał zaktualizować moją kartę Wi-Fi, aby uzyskać pożądaną prędkość. Jestem również podłączony do 5 GHz, ale nie zbliżam się do prędkości, za którą płacę, dlatego potrzebuję pomocy, aby sprawdzić, czy są jakieś dodatkowe ustawienia, które muszę zmienić.

#12 ·
Kliknij prawym przyciskiem myszy przycisk Windows i wybierz "Windows PowerShell (Admin)". Wpisz lub skopiuj/wklej poniższy kod do konsoli i naciśnij Enter:
netsh wlan show networks mode=bssid

Zidentyfikuj swoją sieć bezprzewodową i powiedz, na jakich pasmach działa router.
1. 802.11x (x jest tutaj symbolem zastępczym, jeśli jest wiele wpisów, wymień je wszystkie)

Czy możesz zalogować się do routera i potwierdzić, że działa on wyraźnie na paśmie 5 GHz ORAZ wyraźnie na paśmie AC?
Daj mi znać, jeśli potrzebujesz pomocy, aby zalogować się do routera.

Save
#13 ·
Bardzo dziękuję za czas i pomoc!! Jestem zalogowany do routera. Nie jestem pewien, czy zrzut ekranu poniżej zawiera potrzebne informacje, jeśli nie, daj mi znać.

Typ sieci: Infrastruktura
Uwierzytelnianie: WPA2-Personal
Szyfrowanie: CCMP
BSSID 1: 3c:b7:4b:80:37:16
Sygnał: 100%
Typ radia: 802.11ac
Kanał: 44
Podstawowe prędkości (Mbps): 6
Inne prędkości (Mbps): 9 12 18 24 36 48 54

Image

#14 ·
Te informacje są pomocne i pokazują, że prawdopodobnie nie zostały ściśle dostosowane, co skutkuje niższymi prędkościami łącza.

Zwróć uwagę, że jeśli w Twoim domu znajdują się inne urządzenia, które nie obsługują AC, te modyfikacje mogą je odłączyć od sieci. Dostosuj te ustawienia tymczasowo, aby sprawdzić, czy jest różnica:

1. Tryb: 802.11AC (jeśli dostępna jest opcja ścisła, może to być również 802.11 ac/n)
2. Szerokość pasma kanału: 20/40/80/160

Zapisz ustawienia, zrestartuj router

Następny krok:
1. Otwórz Menedżer urządzeń
2. Zlokalizuj swoją kartę WI-FI
3. Kliknij na nią prawym przyciskiem myszy, wybierz Właściwości
4. Spójrz na zakładkę "Zaawansowane" (lub zakładkę "Sterownik")
5. Sprawdź, w jakich pasmach działa adapter (ustaw na AC - LUB - na n/ac)
6. Jakie są inne opcje, zrób zrzuty ekranu wszystkich opcji.

Save
#15 ·
Te informacje są pomocne i pokazują, że prawdopodobnie nie są ściśle dostosowane, co skutkuje niższymi prędkościami łącza.

Zauważ, że jeśli w Twoim domu znajdują się inne urządzenia, które nie obsługują AC, te modyfikacje mogą je odłączyć od sieci, tymczasowo dostosuj te ustawienia, aby sprawdzić, czy jest różnica:

1. Tryb: 802.11AC (jeśli dostępna jest opcja ścisła, może to być również 802.11 ac/n)
2. Szerokość pasma kanału: 20/40/80/160

Zapisz ustawienia, uruchom ponownie router

Następny krok:
1. Otwórz Menedżera urządzeń
2. Zlokalizuj swoją kartę WI-FI
3. Kliknij na nią prawym przyciskiem myszy, wybierz właściwości
4. Spójrz na zakładkę "Zaawansowane" (lub zakładkę "Sterownik")
5. Spójrz, w jakich pasmach działa adapter (ustaw na AC - LUB - n/ac)
6. Jakie są inne opcje, zrób zrzuty ekranu wszystkich opcji.
Dzięki! Wydaje się, że nie mogę edytować tych ustawień. Zauważono, że ustawienia są zarządzane automatycznie, a opcja zmiany na ręczną jest wyszarzona

#16 ·
Wygląda na to, że nie mogę edytować tych ustawień. Zauważa się, że ustawienia są zarządzane automatycznie, a opcja zmiany na ręczną jest wyszarzona
Widzę, że jest napisane, że potrzebujesz aplikacji, aby modyfikować te rzeczy, więc idź i ją zdobądź, żeby się pobawić.

Dodatkowe ustawienia, o które musisz zadbać:
Zapomniałem, ale aby móc korzystać z przepustowości kanału 160 MHz, musisz ustawić kanał na jeden z poniższych 2, wymienione kraje nie są obsługiwane

1. kanał 50: (Chiny, Izrael, RPA, Brazylia)
2. kanał 114: (Rosja, Chiny, Izrael, RPA, Brazylia, Bahrajn)

Następny krok:

Upewnij się, że router działa na 5 GHz w sposób jawny, a nie AUTO i nie 2,4 GHz

Save
#19 ·
Save
#20 ·
#21 ·
Nie wiem, czy dostałeś ten router od dostawcy internetu, czy kupiłeś go sam, w obu przypadkach to bezwartościowy sprzęt.

Jeśli kupiłeś go sam, masz wszelkie prawa do uzyskania zamienników, w przeciwnym razie powinieneś przeczytać umowę z dostawcą internetu i zażądać sprawnego routera, jeśli umowa na to pozwala.

Nie jestem w 100% pewien, czy te zmiany zapewnią Ci lepszą prędkość, więc nie kupuj od razu innego, dobre routery mogą być drogie i co najmniej powinieneś najpierw zbadać bramy, ich opcje i możliwości pod kątem tego, czego potrzebujesz.

Save
#22 ·
Nie wiem, czy dostałeś ten router od dostawcy internetu, czy kupiłeś go sam, w obu przypadkach to bezwartościowy sprzęt.

Jeśli kupiłeś go sam, masz wszelkie prawa do uzyskania zamienników, w przeciwnym razie powinieneś przeczytać umowę z dostawcą internetu między tobą a dostawcą internetu i zażądać działającego routera, jeśli umowa na to pozwala.

Nie jestem w 100% pewien, czy te zmiany zapewnią ci lepszą prędkość, więc nie kupuj po prostu innego w ciemno, dobre routery mogą być drogie i przynajmniej powinieneś najpierw zbadać bramy, ich opcje i możliwości pod kątem tego, czego potrzebujesz.
Całkowicie rozumiem, tak, to od dostawcy internetu. Historycznie rzecz biorąc, nie używałem sprzętu dostawcy internetu, ale tym razem tak i na pewno tego żałuję. Wygląda na to, że niektóre modele nadal pozwalają na zmiany, a niektóre nie. Poczekam ponownie na Comcast, to trwa już 3 tygodnie, więc naprawdę miałem nadzieję, że pokonam ich we własnej grze. Naprawdę doceniam, że poświęciłeś czas na pomoc! Jeśli w końcu uzyskam dostęp, spróbuję tego, co powiedziałeś, i dam ci znać. Jeszcze raz dziękuję!

#24 ·
Kim jest comsat?

Nic nie możesz zrobić, możesz jedynie zażądać od dostawcy internetu sprzętu zdolnego do przesyłania danych, za które płacisz.

Może to być router automatycznie dostosowany do sterownika karty sieciowej w Twoim komputerze.
Prosiłem Cię o obecne opcje sterownika w moim poprzednim poście, możesz dokonać pewnych regulacji, ale zależy to od sterownika.

Save
#25 ·
Comcast / Xfinity to mój dostawca internetu. Przepraszam, że przegapiłem pytanie dotyczące sterownika. Poniżej znajdują się sterowniki. Dostarczyłem zarówno Realtek jako wbudowane połączenie Wi-Fi, jak i Netgear jako adapter, który kupiłem (myśląc, że może potrzebuję zaktualizowanego adaptera, aby uzyskać obie prędkości, jednak na obu osiągam mniej więcej te same prędkości)

#26 ·
Znajduje się w zakładce "zaawansowane", liczba ustawień zależy od adaptera i sterownika.

Czy te 2 adaptery dają dokładnie te same prędkości łącza?

Save
#28 ·
Ustaw "Wireless Mode" na AC only (lub ac/n lub ac/ax, jeśli nie ma ac only).
Ustaw VHT 2.4G na wyłączone.
Ustaw "Preferred band" na 5 GHz.
Ustaw "802.11d" na wyłączone.
Ustaw "Qos Support" na wyłączone, jeśli nie jest potrzebne.

Zapisz ustawienia, zrestartuj komputer.
Po uruchomieniu ponownie uruchom router.

Najpierw wypróbuj jeden adapter (prawdopodobnie wyłączając drugi), a następnie inny adapter.

Obecnie mam 36,1 z Netgear i 20,4 z Realtek
Zauważ, że "Down/Up" to nie to samo co "Link Speed".

Prędkość pobierania to to, co otrzymujesz od dostawcy internetu, prędkość łącza to przepustowość sieci między routerem a adapterem.
Możesz zobaczyć prędkość łącza przez:
prawym przyciskiem myszy na adapterze w centrum sieci i udostępniania -> Status

Save
#30 ·