Tech Support Guy banner

Problem z odinstalowaniem 360 Total Security

2 reading
16K views 12 replies 4 participants last post by  Brigham  
#1 ·
Mam problem z nawigacją po stronie TSG. Mam problem z niechcianym pobraniem 360Total Security, którego nie mogę się pozbyć. Gdzie mogę uzyskać pomoc?

#2 ·
John, przeniosłem Twój post ze starszego wątku i przeniosłem go na forum Ogólne bezpieczeństwo, aby uzyskać pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Jeśli masz problemy z nawigacją po TSG, możesz rozpocząć nowy wątek na forum Pomoc dla witryny, opinie i ogłoszenia i bardziej szczegółowo wyjaśnić problemy, które masz z nawigacją po tej witrynie.

#6 ·
Miałem już kiedyś problem z 360 Total Security. Chciałbym instrukcję, jak całkowicie go odinstalować. Został zainstalowany kilka dni temu przez kogoś, kto mógł być jednym z czworga młodych ludzi w mojej rodzinie, z których żaden się do tego nie przyznał. Proszę o pomoc.

#7 ·
Te trudne do usunięcia aplikacje antymalware nie są same w sobie złośliwym oprogramowaniem, ale deweloperzy również nie są zbytnio zainteresowani ich odinstalowywaniem. Stwierdziłem, że Revo Uninstaller jest skuteczny w ich usuwaniu. Uruchom system w trybie awaryjnym, a następnie użyj zaawansowanej funkcji Revo Uninstaller, aby odinstalować aplikację. Zauważ, że Revo wskaże Ci foldery, pozostałości plików i klucze rejestru, więc musisz zachować ostrożność i zrozumieć, co robisz, zanim coś usuniesz. Revo Uninstaller Uruchom w trybie awaryjnym

#10 ·
Revo powinien znaleźć aplikację do odinstalowania, nawet jeśli system Windows tego nie potrafi. Jeśli jednak Revo nawet jej nie znajdzie, być może trzeba będzie ręcznie wyszukać i usunąć wszystko.

Foldery 360 Total Security:
C:\Program Files\360
C:\Program Files\360\Total Security
C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\360 Security Center
C:\ProgramData\360safe
C:\Users\All Users\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\360 Security Center
C:\Users\All Users\360safe
C:\Users\Ekaterina\AppData\LocalLow\360WD
C:\Users\Ekaterina\AppData\Roaming\360safe
C:\360SANDBOX

Pliki 360 Total Security:

360Conf.dll
360Util.dll
CleanPlus.dll
CleanPlus64.dll
360net.dll
360P2SP.dll
360Verify.dll
LiveUpd360.dll
PDown.dll
Safelive.dll
360Base.dll
360Base64.dll
360Common.dll
360NetBase.dll
360TSCommon.dll
360TsLiveUpd.exe
AntiCe.dll
dynlbase.dll
I18N.dll
I18N64.dll
safescan.dll
scanbase.dll
CleanPlus.exe
CleanPlus64.exe
QHVer.dll
360ShellPro.exe
AntiAdwa.dll
CombineExt.dll
Dumpuper.exe
FeedBack.exe
MenuEx.dll
MenuEx64.dll
EfiProc.dll
LiveUpdate360.exe
leakrepair.dll
360DeskAna.exe
360DeskAna64.exe
dynlenv.dll
EfiMon.sys
MiniUI.dll
CrashReport.dll

Klucze rejestru 360 Total Security:

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\QHSafeTray
HKLM\SOFTWARE\Classes\Directory\shellex\ContextMenuHandlers\SD360
HKLM\SOFTWARE\Classes\Folder\ShellEx\ContextMenuHandlers\SD360
HKLM\SOFTWARE\Classes\lnkfile\shellex\ContextMenuHandlers\SD360
HKLM\SOFTWARE\Classes\MenuEx.SD360MN
HKLM\SOFTWARE\Classes\MenuEx.SD360MN.1
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\App Paths\360safe.exe
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\App Paths\QHSafeMain.exe
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\App Paths\QHSafeTray.exe
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\360TotalSecurity
HKLM\SOFTWARE\360Safe
HKLM\SOFTWARE\360TotalSecurity
HKLM\SOFTWARE\LiveUpdate360
HKU\S-1-5-21-4166692921-2538036398-54097040-1000\Software\360
HKU\S-1-5-21-4166692921-2538036398-54097040-1000\Software\360\360Speedld
HKU\S-1-5-21-4166692921-2538036398-54097040-1000\Software\LiveUpdate360
HKU\360SandBox

Referencja: Jak usunąć 360 Total Security - BugsFighter

#12 ·
Revo Free w trybie awaryjnym powinien być w stanie odinstalować większość programów. Może się to jednak nie udać, jeśli aplikacja zablokowała się z normalnej ścieżki odinstalowywania systemu Windows. Niektóre pakiety antymalware to robią, nie można nawet zakończyć ich działających zadań. Deweloperzy tych aplikacji twierdzą, że robią to po to, aby złośliwe oprogramowanie nie mogło ich łatwo obejść, ale myślę, że chcą również utrudnić odinstalowanie swoich aplikacji, aby ludzie po prostu zrezygnowali i nadal z nich korzystali.

Istnieją narzędzia, które mogą odblokować te zablokowane procesy i pliki, ale ponieważ złośliwe oprogramowanie również próbuje podobnych działań, a darmowe wersje shareware lub aplikacje do odblokowywania zawierają zwykłe bloatware (któremu można zapobiec instalacji, ale trzeba uważać, aby to zrobić), są one zwykle izolowane przez aplikację antymalware jako potencjalnie niechciane programy. Dlatego prawdopodobnie wychodzimy tutaj poza strefę komfortu przeciętnego użytkownika komputera. Zatem, jeśli Revo nie uda się odinstalować aplikacji antywirusowej w trybie awaryjnym, najlepiej będzie pozwolić jednemu z techników antymalware na zajęcie się odinstalowaniem za Ciebie.