Tech Support Guy banner

Konwertować FNT na OTF lub TTF?

15K views 124 replies 3 participants last post by  Peachykeen  
#1 ·
Mam stary program DOS, który wysyła pliki czcionek FNT do drukarki. Czy istnieje sposób konwersji czcionek FNT na OTF lub TTF?
Dzięki!

#4 ·
Znalazłem kilka innych niż te Piotra.

Jeśli otrzymasz błędy, podaj, co mówi błąd, abyśmy mogli zlokalizować problem.

#5 ·
Znalazłem kilka innych niż te Petera.

Jeśli otrzymasz błędy, podaj, co mówi błąd, abyśmy mogli zlokalizować problem.
Bardzo dziękuję! Pierwsza strona internetowa mówi: "Nie można określić typu pliku wejściowego" (jedna z nazw plików, które próbuję przekonwertować, to FONT1.FNT. Pozostałe to po prostu różne rozmiary tej samej czcionki.)
Druga po prostu podała ogólny komunikat o błędzie.
Trzecia strona wydaje się nie mieć miejsca do przesyłania plików.
Jeszcze raz dziękuję!

#6 ·
FONT1 brzmi generycznie.
Jeśli masz obraz czcionki, możesz go tutaj przesłać
i strona ustala, co to jest.

Trzeci link nie był witryną przesyłania. Zawierał wskazówki.
Image

Niestety, nie pokazuje żadnego sposobu w żadnym systemie operacyjnym, aby otworzyć plik FNT.

Te strony pokazują, co musisz zrobić, aby otworzyć plik FNT

#7 ·
FONT1 brzmi generycznie.
Jeśli masz obraz czcionki, możesz go tutaj przesłać
i strona ustala, co to jest.

Trzeci link nie był witryną przesyłania. Zawierał wskazówki.
View attachment 302949

Niestety, nie pokazuje żadnego sposobu w żadnym systemie operacyjnym, aby otworzyć plik FNT.

Te strony pokazują, co musisz zrobić, aby otworzyć plik FNT
Dziękuję! Zobaczę, co mówi "whathefont".
Po ostatnich kontrolach w zainstalowanych czcionkach, jest bardzo podobny do Century lub Century Schoolbook. Jest pomiędzy regularnym i pogrubionym w grubości.
Jeszcze raz dziękuję!!

#9 ·
Otworzyłem plik FNT w programie Wordpad. Przeczytałem, że jeśli jest binarny, to nie jest przeznaczony do otwierania?
Widzę w pliku mnóstwo symboli komputerowych. Na górze symboli widzę, że pochodzi z Digi-Fonts i nazywa się "DF Century" - nieco inaczej niż wersja na moim komputerze. Będę musiał użyć tego, który znajdę najbliżej. Miałem taką nadzieję, że można go po prostu przekonwertować na OTF lub TTF.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc!

#10 ·
Oto strona digifont
Wygląda na to, że nie są darmowe.

Rodzina czcionek Century

Powodzenia. Jestem pewien, że uda Ci się znaleźć coś zbliżonego do tego, co miałeś. Istnieje kilka stron, które mają tysiące darmowych czcionek do pobrania.

#11 ·
Oto strona digifont
Wygląda na to, że nie są darmowe.

Rodzina czcionek Century

Powodzenia. Jestem pewien, że uda Ci się znaleźć coś zbliżonego do tego, co miałeś. Istnieje kilka stron, które mają tysiące darmowych czcionek do pobrania.
Zapłaciłbym, gdybym mógł znaleźć właściwą. Link DigiFonts nie zawiera listy, więc po prostu użyję tego, który jest najbliższy, jeśli nie mogę go znaleźć gdzie indziej.
Co dziwne, pogrubienie wygląda poprawnie, gdy drukuję za pomocą mojej drukarki atramentowej, ale papier, którego muszę użyć, nie jest przeznaczony do drukarek atramentowych i będzie się rozmazywał. 😕
Jeszcze raz bardzo dziękuję za cały Twój czas i pomoc!

#15 ·
Co się stanie, jeśli skopiujesz wstępnie wydrukowaną stronę na papier bond
a następnie wydrukujesz na tej stronie?
Rozważałem to, ale używając podobnego papieru. Mam za dużo stron. To spersonalizowane książki, w których jedna strona każdej strony jest już zadrukowana. Stary program DOS (program typu merge print) uruchomi się na moim starym komputerze XP, ale laserjet, który mam, też jest stary i nie pobiera papieru. Program wysyła czcionkę FNT do drukarki przez LPT1, więc nie mogę uruchomić programu z moją nową drukarką laserową. Próbowałem Printfil kilka lat temu, ale nie udało mi się go uruchomić.
Konwersja pliku FNT była ostatnią deską ratunku, abym mógł używać mojej nowej drukarki laserowej. Więc muszę po prostu ponownie wpisać strony z personalizacją, nie mogąc użyć drukowania scalonego - ugh. I będę musiał użyć Century lub Century Schoolbook, mając nadzieję, że nie będzie wyglądać zbyt inaczej. Jestem perfekcjonistą i fontoholikiem, więc muszę to odpuścić.
Bardzo doceniam cały Twój czas i pomoc!

#37 ·
Tylko myśl.
Czy czegoś tu nie rozumiemy?
Dlaczego używamy kabla USB do portu równoległego, jeśli drukarka HP2200 nie działa? Np. nie pobiera papieru.

Czy wstępnie wydrukowane arkusze przechodzą przez nową drukarkę?
Czy rozmazują się po wydrukowaniu ich w nowej drukarce?

#38 ·
Wstępnie wydrukowane arkusze PRZECHODZĄ przez nową drukarkę laserową (Uninet iColor 560). Zamiast używać programu scalającego, który musi mieć połączenie LPT, ponownie wpisałem strony z personalizacją. Długa droga, ale działa. Wolałbym używać oprogramowania zgodnie z przeznaczeniem i mieć właściwą czcionkę, co wciągnęło mnie w tę króliczą norę. :LOL: Toner z nowej drukarki laserowej się nie rozmazuje. Pierwotna konfiguracja tego programu wymagała HPIIP lub IIP+, który miałem, dopóki się nie zepsuł. Próbowałem go ożywić, kupiłem inny używany - nie działał. Próbowałem zdobyć części - przeszedłem przez to wszystko. Nie chcę wyrzucać wszystkich tych stron i okładek książek, kiedy mam nadzieję przekazać większość książek, kiedy to rozwiążę. Podłączę stary komputer XP do NOWEJ drukarki: komputer XP > kabel równoległy > LPT do USB > nowa drukarka Rezygnuję na razie z HP2200D. Wielkie dzięki, PeterOz!!

#41 ·
Ok, rozumiem Państwa punkt widzenia w kwestii HP. Po prostu coś do zapamiętania. Jeśli jest to zwykły papier (bond) z nadrukiem i się rozmazuje. Najprawdopodobniej HP potrzebuje nowej utrwalacza. Możemy to przetestować później.

Jak wyżej, pierwszą rzeczą, którą należy spróbować, jest sprawdzenie, czy XP drukuje na Uninet.
Podłącz maszynę XP do Uninet za pomocą kabla USB.
Nie martw się o swój program, po prostu sprawdź, czy.
1) XP widzi Uninet, jeśli tak.
2) Wydrukuj stronę testową z XP

#42 ·
Papier, na którym wydrukowane są strony, to raczej papier broszurowy, cięższy niż zwykły papier do drukarki (prawdopodobnie 32 lb.).

Drukowanie laserowe się nie rozmazuje. Tylko druk atramentowy, który zrobiłem jako test. Użyłem do tego Epson WF1100. Mam również drukarkę fotograficzną Epson R320, która może mieć inny tusz, więc mogę ją również wypróbować, jeśli nic innego nie zadziała. Wydaje się, że mam tu złomowisko drukarek i oprogramowania! 😂

Podłączę Uninet do komputera XP i będę trzymać kciuki! Wysłałem też wiadomość do pomocy technicznej, aby sprawdzić, czy istnieje sterownik XP dla drukarki.

Dziękuję!