Tech Support Guy banner
Status
Not open for further replies.

Na Twoim komputerze wystąpił problem i musi zostać uruchomiony ponownie

9.2K views 90 replies 3 participants last post by  zebanovich  
#1 ·
Przed wyjazdem z Florydy na 6 tygodni odłączyłem zasilanie komputera stacjonarnego All-in-one mojej żony firmy Lenova. Wróciłem dzisiaj do domu, podłączyłem zasilanie i otrzymałem komunikat Twój komputer napotkał problem i musi zostać uruchomiony ponownie. Przejrzałem inne posty dotyczące tego problemu, ale nie rozumiałem, co robić. Załączam kilka zrzutów ekranu, które zrobiłem. Próbowałem zrobić kilka rzeczy opublikowanych na stronie windows.com/stopcode, ale nie jestem pewien, co robić.

Attachments

#4 ·
OK, oto jak:

1. Włóż pendrive do tego problematycznego komputera
2. Twój pierwszy zrzut ekranu pokazuje przycisk "Zaawansowane", który po kliknięciu powinien pozwolić Ci wybrać opcję uruchomienia wiersza poleceń.
Jeśli nie, musi istnieć jakiś inny sposób, aby go zdobyć.

3. Gdy masz wiersz poleceń, wpisz następujące 3 polecenia, aby poznać "litery" swojego pendrive'a i dysku systemowego:
Code:
DISKPART
lis vol
exit
Zidentyfikuj następujące litery (kolumna Ltr ):
1. literę dysku systemowego (tego, na którym zainstalowany jest Windows)
2. literę twojego pendrive'a.

Aby skopiować plik dziennika z dysku "Windows" na USB, użyj następującego polecenia, ale pamiętaj, aby zamienić litery zgodnie z twoim wyjściem. W tym przykładzie C:\ to partycja Windows, a F:\ to partycja USB.

Code:
copy C:\WINDOWS\System32\LogFiles\Srt\SrtTrail.txt F:\
Po zakończeniu odłącz pendrive i podłącz go do działającego komputera i dołącz SrtTrail.txt, który znajduje się teraz na twoim pendrive'ie, tutaj na forach.

Save
#6 ·
Odłączyłem zasilanie komputera stacjonarnego All-in-one mojej żony firmy Lenova. Wróciłem dziś do domu, podłączyłem zasilanie i otrzymałem komunikat Twój komputer napotkał problem
Stało się tak, że odłączyłeś komputer, gdy trwała aktualizacja systemu Windows, ponieważ komputer został przymusowo wyłączony, aktualizacja została przerwana w trakcie i spowodowała uszkodzenie rejestru.

Błąd 0x3f1 z dziennika oznacza:
Baza danych rejestru konfiguracji jest uszkodzona
Problem polega teraz na tym, że system Windows nie może się uruchomić, ponieważ próbuje dokończyć aktualizację, która jest teraz uszkodzona.

Jeśli nadal masz otwarty wiersz poleceń OK, jeśli nie, otwórz go i upewnij się, że znasz literę dysku systemowego, tak jak poprzednio (ten, na którym zainstalowany jest system Windows), a następnie wpisz następujące polecenie w konsoli (zastąp C:\ dyskiem systemowym, jeśli to konieczne, w poniższym przykładzie):

Code:
dism /image:C:\ /Cleanup-Image /RestoreHealth
Może to trochę potrwać, po zakończeniu uruchom to:

Code:
sfc /scannow
To również może trochę potrwać, po zakończeniu uruchom ponownie system, miejmy nadzieję, że się uruchomi.
Jeśli nie, daj mi znać.

Save
#8 ·
Tak, źle, ponieważ musi być spacja między C:\ a /Cleanup-Image, zobacz ponownie powyższe polecenie, w zasadzie:
/image:C:\ /Cleanup-Image
zamiast
/image:C:\/Cleanup-Image

Daj mi znać, jaki był ostateczny wynik tego polecenia.

Save
#10 ·
Przepraszam, ale nie zauważyłem tego w twojej pierwszej próbie, muszą być spacje dla każdego parametru, parametry są następujące:
dism
/image:C:\
/Cleanup-Image
/RestoreHealth

Zatem łącznie 3 spacje, przykład, zdanie z 4 słowami:
dism <space> /image:C:\ <space> /Cleanup-Image <space> /RestoreHealth

Save
#12 ·
Zakładam, że nadal masz otwarty ten sam wiersz poleceń?
Jeśli tak, uruchom następujące polecenie:

Code:
mkdir C:\scratch
A następnie uruchom to: (zauważ, że to teraz 5 parametrów, czyli 4 spacje)

Code:
dism /image:C:\ /ScratchDir:C:\Scratch /Cleanup-Image /RestoreHealth
Daj mi znać wynik tego.

A następnie alternatywne polecenie, jeśli powyższe nie rozwiąże problemu (zauważ 4 spacje!):

Code:
dism /image:C:\ /ScratchDir:C:\Scratch /Cleanup-Image /RevertPendingActions
Daj mi znać również wynik tego.

Save
#16 ·
Ok, jeśli polecenie spowoduje błąd, nie ma sensu uruchamiać go ponownie.

Problem nie został rozwiązany za pomocą tych prostych kroków i istnieje wiele opcji, aby kontynuować od tego momentu.
Najłatwiej będzie dla Ciebie spróbować przywracania systemu.

Przywracanie systemu:
Zgodnie ze zrzutem ekranu w początkowym poście, istnieje przycisk "Zaawansowane", jeśli na niego klikniesz, powinna pojawić się opcja "przywracanie systemu".
Użyj go, aby przywrócić system do poprzedniego stanu (na przykład do ostatniego dobrego punktu przywracania).

Naprawa uruchamiania:
Jeśli przywracanie systemu nie działa, drugą opcją jest pobranie systemu Windows 10 i użycie opcji naprawy uruchamiania.
Pobierz system Windows 10 tutaj:
https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10

Ten link wyjaśnia, jak utworzyć rozruchowy pendrive na działającym komputerze.
Po zakończeniu będziesz musiał podłączyć USB do problematycznego komputera i uruchomić go z USB, a gdy to zrobisz, na pierwszym lub drugim ekranie zobaczysz opcję z napisem "Napraw komputer" (opcja wygląda jak link, na który klikasz).

Tam wybierz naprawę uruchamiania i postępuj zgodnie z instrukcjami na ekranie.
Upewnij się tylko, aby nie używać USB do instalacji systemu Windows, ponieważ wszystkie istniejące dane na komputerze mogą zostać utracone na zawsze.

Więcej wiersza poleceń:
Trzecią opcją jest powrót do wiersza poleceń:

Po pierwsze, może pomóc udostępnienie tego dziennika, kopiując go z C:\ na dysk USB, jednak ten dziennik nie będzie już tam, ponieważ jest na razie tylko w pamięci.

Oznacza to, że będziesz musiał ponownie uruchomić to polecenie:
Code:
dism /image:C:\ /ScratchDir:C:\Scratch /Cleanup-Image /RevertPendingActions
Wiesz, jak dowiedzieć się, jaką literę ma USB z mojego poprzedniego postu, podłącz USB i uruchom:
Code:
copy X:\WINDOWS\Logs\DISM\dism.log F:\
A następnie udostępnij ten dziennik tutaj.

Inną opcją jest użycie pobranego systemu Windows do wykonania naprawy za pomocą dism.
Więcej na ten temat innym razem.

Ręczne usuwanie aktualizacji:
Więcej na ten temat innym razem, ale to też opcja.

Ostateczność to ponowna instalacja systemu Windows, ale najpierw, jeśli masz cenne dane, pliki osobiste, zakładki i tym podobne na tym komputerze, na których Ci zależy, musisz je zarchiwizować na innym dysku zewnętrznym, ponieważ wszystko zostanie utracone wraz z ponowną instalacją systemu operacyjnego.

Jeśli potrzebujesz pomocy w tworzeniu kopii zapasowych danych, daj mi znać, a jeśli nie, po prostu przejdź dalej i zainstaluj ponownie system Windows, a problem zostanie rozwiązany. Będziesz mieć nowy, pusty system Windows.

Save
#18 ·
Opcja 2 - Naprawa podczas uruchamiania - pobierz system Windows 10 - więc zamierzam pobrać system Windows 10 na USB? a) To wymaga pendrive'a 8 GB, którego obecnie nie mam, ale w razie potrzeby kupię; b) czy nie potrzebuję licencji?

Czy może powinienem zrobić coś innego?

#20 ·
Czy zamierzam pobrać system Windows 10 na USB?
Nie, pobierz do wybranej lokalizacji na działającym komputerze. (nie na USB)
a) Rozmiar pliku do pobrania to ok. 4,7 GB, więc tak, potrzebujesz pendrive'a o pojemności 8 GB. (lub minimum 5 GB)
b) Aby pobrać system Windows i użyć go do naprawy istniejącego systemu Windows, nie potrzebujesz licencji.

Aby ponownie zainstalować system Windows, również nie potrzebujesz licencji, ponieważ licencja aktualnie zainstalowanego systemu Windows (na problematycznym komputerze) jest przechowywana na serwerach aktywacyjnych Microsoft, więc po instalacji zostanie automatycznie aktywowana.

Jednak w przypadku ponownej instalacji systemu operacyjnego ważną rzeczą do wiedzenia jest to, że musisz zainstalować tę samą edycję systemu Windows, która jest aktualnie zainstalowana, w przeciwnym razie aktywacja się nie powiedzie.

Ponieważ w tej chwili nie ma pendrive'a, pozostała nam tylko jedna opcja, ale obawiam się, że nie zadziała.
Czy możesz przejść do wiersza poleceń tak jak wczoraj?

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami z mojego postu "Więcej wiersza poleceń" i udostępnij tutaj dziennik.

Save
#24 ·
Spróbuj z:
Code:
dism /image:C:\ /get-packages /ScratchDir:C:\Scratch
A następnie, jeśli OK, drugie polecenie:
Code:
dism /image:C:\ /ScratchDir:C:\Scratch /Remove-Package /PackageName:PACKAGE
Więc jak mogę sprawdzić, jaka wersja systemu Windows 10 jest zainstalowana?
Aby się dowiedzieć, spróbuj jednego z tych:
wmic os get caption
LUB
systeminfo | findstr /B /C:"OS Name"
LUB
systeminfo | findstr /C:"OS"

Save
#22 ·
Oto, co musisz uruchomić:

Code:
dism /image:C:\ /get-packages
Spowoduje to wyświetlenie listy zainstalowanych aktualizacji, kolejność od najnowszych do najstarszych aktualizacji jest od góry do dołu.

Chcesz pozbyć się najnowszej aktualizacji, oto jak:

Przewiń w górę, aby zobaczyć najnowszy pakiet, a następnie za pomocą myszy podświetl wartość "package-identity" (tylko nazwa pakietu) i naciśnij Enter, aby skopiować.
UWAGA: Aby podświetlić nazwę pakietu, kliknij lewym przyciskiem myszy (i przytrzymaj) na początkowej literze nazwy pakietu i przeciągnij mysz do końca nazwy pakietu.

Aby spróbować usunąć pakiet, wpisz to (z wyłączeniem symbolu zastępczego PACKAGE na końcu):
Code:
dism /image:C:\ /Remove-Package /PackageName:PACKAGE
Zamiast PACKAGE naciśnij SHIFT + Ins na klawiaturze, aby wkleić wcześniej skopiowaną nazwę pakietu, a następnie naciśnij Enter.

Oto tylko przykład (nie używaj):
dism /image:C:\ /Remove-Package /PackageName:Microsoft-OneCore-ApplicationModel-Sync-Desktop-FOD-Package~31bf3856ad364e35~amd64~~10.0.19041.488

Save
#30 ·
Przy okazji. Gdzieś na komputerze powinna znajdować się naklejka z systemem Windows, na której widnieje edycja systemu Windows.
Możesz również rzucić okiem na płytę DVD z systemem Windows, jeśli kupiłeś system Windows w sklepie lub gdzieś w dokumentach, które otrzymałeś wraz z tym komputerem.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.