Tech Support Guy banner
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 29 Posts

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter · #1 ·
So I've had my new HP laptop, with Vista installed, for about a week now.

Two nights ago I got around to cleaning out all the preinstalled crap software HP has on here, when all of a sudden, my WMP 11 stopped properly working.

Basically, anytime I tried to play a file that wasnt a .WMV file, it wouldn't even load the video, and an error message would pop up saying "file unable to play" and something about an incorrect format, I believe. I attempted to play the files in Winamp, to no avail. Only the WMV files would play. So apparently, one of the things I had uninstalled, seemed to have deleted some important video related files. So, I started reinstalling the programs from the recovery utility.

I did it one by one, and restarted after each, to find the culprit. It seems that "Roxio Creator Basic" was the issue.

After restoring the Roxio program, WMV seemed to work fine, so I decided to ignore it for the time being.


Last night, however, I found that my WMP11 just totally stopped working. I click on a video file (ANY type), and WMP11 will not start up. I try manually starting the program, no luck. I restarted various times, no luck.

At this point, I've uninstalled and installed a few programs, so it's a lot harder to find out if any of those affected WMP11.

(btw the files do work in winamp, the issue now is that WMP11 will not open)

Now, normally I'd just try to uninstall the program, and reinstall it, but there's a problem. WMP11 is not listed in the "add/remove" programs dialog. I downloaded WMP11 from microsoft, but since it is a slightly older version than the one already installed in my system, the install stops itself with a error message saying what I just said, and does not continue.

I suppose i could just find the actual file and delete it, but seeing how temperamental it has been so far, I'm afraid to.


Now...do you guys have any suggestions? Have you heard of any such issues? I searched google and on here, to no avail. Help! Thanks!
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter · #3 ·
MMJ said:
Run the WMP11 installer again.

Doesn't WMP11 come with vista? why did you download it?
it DOES come with vista. I downloaded it, because since it's not appearing in the "add/remove" dialog, i wanted to see if i could uninstall or repair the installing, with the new install file. but it wouldnt let me progress.
 

·
Registered
Joined
·
619 Posts
I have a WMP11v4, and when I installed Vista, I went into the Hardware manager, and simply used Windows XP drivers from the orignal install CD to make it work...and it did work. I was surprised.
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
diablo75 said:
I have a WMP11v4, and when I installed Vista, I went into the Hardware manager, and simply used Windows XP drivers from the orignal install CD to make it work...and it did work. I was surprised.
What drivers are you talking about??? I'm actually starting to get pissed off here - why can't we have the damn freedom to uninstall WMP11 and just install the version that is used for XP, or better yet, any version we want?!? :mad: we paid for the damn OS, we should have the freedom to do whatever we want with it!!!

EVERYTHING in WMP11 works fine in XP SP2, and almost nothing works for WMP11 in Vista... you think they'd have a damn update for it, but no, of course they don't. :down:
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter · #6 ·
diablo75 said:
I have a WMP11v4, and when I installed Vista, I went into the Hardware manager, and simply used Windows XP drivers from the orignal install CD to make it work...and it did work. I was surprised.
That doesn't seem to make sense...hah.

But, for what you are suggesting, as I have said, there is no option to remove/fix WMP11. It does not show up on the remove list, nor does it show up on the systems "restore" utility.
 

·
Registered
Joined
·
619 Posts
I'll repeat myself:

Open up your control panel (CLASSIC VIEW) and go to SYSTEM.

Then, open up Device Manager.

Find the Network Card (which probably has a yellow exclimation point next to it) and update the driver. Browse the CD that came with the card, open up the driver subdirector on the CD, and find the XP folder.

It will select the correct INF file automatically, and install the driver (although it will warn you that the driver you selected isn't correct).
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter · #9 ·
diablo75 said:
I'll repeat myself:

Open up your control panel (CLASSIC VIEW) and go to SYSTEM.

Then, open up Device Manager.

Find the Network Card (which probably has a yellow exclimation point next to it) and update the driver. Browse the CD that came with the card, open up the driver subdirector on the CD, and find the XP folder.

It will select the correct INF file automatically, and install the driver (although it will warn you that the driver you selected isn't correct).
Aside from the fact that what you are saying does not apply to my situation (i didnt upgrade to vista, it came preinstalled, and all the drivers are up to date), I don't see what help updating the network card driver would do, to make Windows Media Player 11 work. Is there some known conflict between WMP and certain network cards?

At this point, the bigger issue is why isnt it showing up in the "add/remove" dialog, making it impossible to remove/update/roll back to an older version. I would delete the actual file, but I don't know if that would help the situation.

I tried to install WMP9, and it gave me a "This program is blocked due to compatibility issues" error. Not the player, but the actual install file.

GRRR!
 

·
Registered
Joined
·
3,638 Posts
It is not going to be in add/remove as it is not uninstallable. If you install a new version such as WMP12 than it will be in add/remove in case you want to go back to 11.

Can you take a look at post #7?
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Diablo - no dude, I have NO exclamation points in my device manager... not only that, the network card doesn't really have much to do with WMP11, so I'm not sure where you're heading with that...
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Anyone figure this out yet?

I finally reformatted my computer, reinstalled windows vista.

It's been a few weeks of slowly installing/uninstalling programs and monitoring what they do, and using system restore when I see anything weird happen.

The WMP-wont-start problem seemed to go away.

Until today. I even system restored it a few times, back to two weeks ago, to no avail...WMP WILL NOT start for anything. In the task manager, when the program is started, it shows up and then almost immediately dissapears.

What gives??!?#[email protected]#?$


The last major thing I did, softwarewise, was install Photoshop CS2. I know THAT problem is having a conflict with AIM 6.0, I think it corrupts one of the display fonts AIM uses because my IM windows go blank after I install CS2.

Maybe there's some connection with that and WMP?

I've installed CS2 a few times so far though, and system restored it back to before (in trying to figure out the aim issue), and WMP worked fine until right now.
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
I bought my laptop with vista intalled and I have the same problem. this is F******* pissing me off since i couldn't find any solution anywhere... I can't uninstall WMP 11 and even restoring wista couple times didn't make any changes.... !!! damn can someone help us??? my wmp 11 can play mp3 files but can't play any video files, that's really weird

please need help
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
I am having a similar problem with wmp 11.

On a new Dell XPS 700 with Vista from an upgrade CD (but clean installed), wmp 11 had been working fine for a while until recently it won't let me delete anything from its library. Also it will not add anything new into its library. In the "monitored folders" section I add a folder hit "ok" and nothing happens and when I reopen the box the added folder(s) is gone. Additionally sometimes wmp 11 runs now as a ghost program.

I recently downloaded some mp3 software, but I used system restore to go back to before I downloaded the software and I still have the problem. Everything on my computer is up-to-date. Anyone know how to fix my wmp 11?
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
I solved the problem. i uninstalled Nero 7.5 premium because it was not compactible with WMP 11 especially nero showroom. i did it 3 weeks ago and now everything is working fine. you might need therefore to repair or reinstall your system for this to be effective if your .dll are corrupted...
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
dehash,

Check and see if your wmp 11 is running as a ghost program. Open TASK MANAGER, click PROCESSES tab, and then look for WMPLAYER.EXE

If it is there click on it and choose END PROCESS. WMP should then start by openning it normally.
 
1 - 20 of 29 Posts
Status
Not open for further replies.
Top