Tech Support Guy banner
Status
Not open for further replies.

Thunderbird nie wydrukuje

14K views 11 replies 2 participants last post by  Oddba11  
#1 ·
Dla jasności, wszystkie inne programy drukują normalnie.

#3 ·
Zrobiłem to już, potem odinstalowałem i ponownie zainstalowałem poprzednią wersję, a następnie odinstalowałem i ponownie zainstalowałem wersję 52 sprzed dawna. Nadal bez efektu. Więc wróciłem do bieżącej wersji i zainstalowałem ją bezpośrednio ze strony Mozilli.

#5 ·
Kiedy wybierasz drukowanie, czy Twoja drukarka jest rzeczywiście wymieniona w polu "Nazwa drukarki"?
Tak i jest ustawiona jako domyślna. Należy pamiętać, że również nie wydrukuje do PDF. Ponadto, kiedy mówię mu, żeby wydrukował do PDF, to nawet nie tworzy pustego pliku PDF. Drukarka papierowa również nie wypluwa żadnego papieru. Brak komunikatów o błędach.

#6 ·
W każdym razie nie używałem Thunderbirda, ale nie brzmi to tak, jakby faktycznie "drukował". Zakładając, że problem z plikami PDF jest powiązany, może to być konflikt oprogramowania lub usterka w programie, którego używasz do obsługi plików PDF.

#7 ·
JEŚLI, to faktycznie drukuje, w co wątpię, zobaczysz dokument w kolejce drukowania drukarki.

PDF nie jest standardową opcją "drukowania" (chyba że jest unikalna dla Thunderbirda).
Naprawdę?!
Musiałbyś zainstalować program, który dodaje się do menu "drukowania" lub zapisać do PDF (przynajmniej z mojego doświadczenia).
No co Ty?
W każdym razie, nie używałem Thunderbirda, ale nie brzmi to tak, jakby faktycznie "drukował". Zakładając, że problem z PDF jest powiązany, może to być konflikt oprogramowania lub usterka w programie, którego używasz do obsługi PDF.
Gdyby tak było (jedyny) przypadek, to nie wyjaśnia, dlaczego nie drukuje na papierze.

Od około 1994 roku zajmuję się rozwiązywaniem problemów z komputerami, budowaniem komputerów, serwisowaniem małych sieci i usuwaniem wirusów; ale to dla mnie nowość.

#8 ·
Próbuję tylko pomóc. Nie wiem, czy jesteś sarkastyczny, czy mi nie wierzysz. Ale kiedy wczoraj na to patrzyłem w domu, drukowanie do PDF nie było opcją w FireFox. Domyślna opcja „drukuj” otwierała standardowe okienko drukowania systemu Windows. W każdym razie, sprawdzając ponownie dziś rano (inny komputer) za pomocą Chrome, drukowanie do PDF jest opcją. Zatem oczywiście zależy to od przeglądarki.

Co nie jest pomocne i jestem prawie pewien, że obaj doszliśmy już do wniosku, że jest to problem Thunderbirda.

Przepraszam, że nie mogłem pomóc.

#9 ·
Próbuję tylko pomóc. Nie wiem, czy jesteś sarkastyczny, czy mi nie wierzysz. Ale kiedy wczoraj na to patrzyłem w domu, drukowanie do PDF nie było opcją w FireFox. Domyślna opcja „drukuj” otwierała standardowe okienko drukowania systemu Windows. W każdym razie, sprawdzając ponownie dziś rano (inny komputer) za pomocą Chrome, drukowanie do PDF jest opcją. Jest to więc oczywiste, że zależy to od przeglądarki.

Co nie jest pomocne i jestem pewien, że oboje doszliśmy już do wniosku, że jest to problem Thunderbirda.

Przepraszam, że nie mogłem pomóc.
Przepraszam.

Mam zainstalowaną wersję Adobe Acrobat Pro 9 i Bullzip (mój ulubiony do drukowania do PDF) w tym systemie. Oba są wymienione jako możliwe do wyboru drukarki po kliknięciu Plik> Drukuj. Oba działają dla każdej aplikacji, która drukuje. Nie wiedziałem o funkcji Chrome „Zapisz jako PDF”, dopóki jej tutaj nie wspomniałeś. Mam zainstalowany Chrome, ale prawie nigdy go nie używam.

Dzięki za próbę.

#11 · (Edited)
Rozwiązano: Nie będę wchodził w szczegóły, wymieniając krok po kroku, jak w końcu zawęziłem to do ostatecznej poprawki. Dojdę do kroku, który zadziałał.

Po pierwsze, przywróciłem bieżący folder profilu do stanu, w którym nie drukował i potwierdziłem, że nie będzie drukował. Następnie zastąpiłem plik addons.json w bieżącym folderze profilu plikiem addons.json z kopii zapasowej z 28 lutego i teraz drukuje.

Należy zauważyć, że uruchomienie programu Thunderbird w trybie awaryjnym (bez dodatków) nie rozwiązało problemu z drukowaniem. Ponieważ wydaje się to być problem związany z dodatkami (addons.json), wydaje mi się dziwne, że uruchomienie programu Thunderbird w trybie awaryjnym powinno było spowodować zmianę.

Moje przypuszczenie jest takie, że mógłbym osiągnąć to samo rozwiązanie, usuwając plik addons.json.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.