Tech Support Guy banner
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 20 Posts

·
Registered
Joined
·
532 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I have a laptop with 1 parallel port which is used for my printer. I have now installed a scanner with a parallel port. How do I get the computer to recognise a new device on the parallel port? I have tried Add New Hardware.
 

·
Registered
Joined
·
532 Posts
Discussion Starter · #3 ·
I have installed the scanner software and I unpluged my printer and plugged in the scanner. Thanks for your interest. I hope you can solve my problem
 

·
Retired Administrator
Joined
·
103,703 Posts
Alright, so, I'm assuming you have turned on the scanner first....then restarted the computer (which version are you running) and the computer isn't finding any new hardware?
 

·
Registered
Joined
·
532 Posts
Discussion Starter · #5 ·
I am using windows 98.
Yes I did turn off and re-start the computer and you are correct it is not recognising the scanner.
The scanner is an Epson GT5000
On installing there is a "test" facility. I clicked it. The scanner came to life but nothing appeared on the screen. It seems the computer can not locate the scanner.
 

·
Retired Administrator
Joined
·
103,703 Posts
The test feature that you are speaking of....without me researching the scanner directly...is this an exterior button that you push? Or are you controlling this thru the software? What error message are you receiving?

In the control panel, system, device manager, is the scanner showing up under imaging device?

What software was installed?
 

·
Registered
Joined
·
532 Posts
Discussion Starter · #7 ·
The test facility is software controlled and part of the installation process. No error message just nothing happens. The software was the instalation software supplied with the scanner. (Now second-hand but previously worked 100% with win 98 on the computer belongingto the person who gave me the scanner)
Yes it does show under imaging devices
 

·
Retired Administrator
Joined
·
103,703 Posts
Ok, when you say nothing happens, you are referring to no image being displayed? Before you said the scanner goes thru its normal routine? Does it make its usual happy noise, the light comes on, it acts as if it is scanning? Do you have something on the glass to scan (sorry if that's a silly question, but trust me, it has happened).
 

·
Registered
Joined
·
532 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Hi I've taken over from Ray correspondance re: the scanner. Thanks for your help.

oops, correction to previous post, there is no "imaging device" option in the devices listed under device manager.

the scanner makes happy noise, lights etc when it is turned on, and also when the pc boots, but does nothing at all when attempt to scan. Then I finnally get the error message scanner not turned on.

Yes there is an image on the scanner :)

Richard
 

·
Retired Administrator
Joined
·
103,703 Posts
Does anything show up under 'other' devices? Anything with an exclamation mark or red x?

And what happens if you go to the control panel, add hardware and choose imaging device?

Also, is there an icon in the control panel for scanners and/or cameras?
 

·
Registered
Joined
·
532 Posts
Discussion Starter · #11 ·
no "other devices" option under device manager.
Nothing else with a red cross or !
No icon for scanners and or digital cameras (is this all wierd?)

I've tried install new hardward under imaging devices. The only drivers in the default list are KOdak camera ones. When I browse to find a file on the suppliers driver cd it doesn't work. even though there is an epsonscan.inf file, I just get the error message "the location doesn't contain information about you hardware".

richard
 

·
Retired Administrator
Joined
·
103,703 Posts
Ok, do this, make sure the scanner is connected securely to the computer and to the back of the scanner....reboot the computer with the scanner on.....now re-install the scanner software.....

And, by the way, you have the scanner 'unlocked' if there is a button on the back or side of the scanner for this????
 

·
Registered
Joined
·
532 Posts
Discussion Starter · #14 ·
the printer's an HP.

The scanner should be unlocked as I have removed transportation screw and stored in appropriate hole. No other locking switches.

Tried the reboot and reinstall but to no avail.

Have noticed that the notebook's LPT prt can be configured as a printer or external FDD port. It has been as a printer set to ECP, have just tried changing to bi-directional and rebooting. Now there are more happy noises from the scanner when boot or sleep/wake, but no additional results when try to scan. Have reinstalled scanner software again but still nothing:(

richard
 

·
Retired Administrator
Joined
·
103,703 Posts
Keep it set to bi-directional.

Did you install the software before or after you changed this setting????

Also, double check to be sure you've got the cable on the back of the scanner connected to the right 'in' connector....just in case there are two choices.

I can't find any info on that model number, are you sure that is correct?
 

·
Retired Administrator
Joined
·
103,703 Posts
Also, when the software finishes installing, do you see the setup for the scanner like this:

When the installation is finished, the Epson Scanner Setup dialogue box is displayed
For the interface choose: Parallel bid
If the parallel port on the motherboard is used, use Port ID: 378
If the Epson parallel card is used, use Port ID: 278
Click the OK button to confirm the configuration
 

·
Registered
Joined
·
532 Posts
Discussion Starter · #17 ·
definitely GT5000

Only one in port on the scanner

Installed software again after changing to BiD

I do get the setup dialogue box and have tried OK'in on all three settings
 

·
Retired Administrator
Joined
·
103,703 Posts
Only ok on these two:

For the interface choose: Parallel bid
If the parallel port on the motherboard is used, use Port ID: 378

And go into the device manager, how's the LPT1 port showing up there? In the bios setup you do have the LPT1 port enabled correct?

I finally found the scanner listed on other websites, no info on Epson's site for that model....imagine.....
 
1 - 20 of 20 Posts
Status
Not open for further replies.
Top