Tech Support Guy banner
  • Please post in our Community Feedback thread for help with the new forum software! If you are having trouble logging in, please Contact Us for assistance.
Status
Not open for further replies.
1 - 11 of 11 Posts

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter · #1 ·
A few days ago, I uninstalled and reinstalled Windows 98 on my IM computer. After installation, I had to reinstall my modem drivers, which took me forever to get back.
Well, ever since then, I haven't had any sound. When I check the device drivers it reports that I have no problems with my sound card. When I check my multimedia, it all of the optins are grayed out and I cannot check anything. Also the check box indicates that the sound card should be in my system tray but itsn't.

I would appreciate any help that you may give me. I am in need and am fruststrated. Please help me.
 

·
Registered
Joined
·
1,199 Posts
Hi Mr hutchinson,welcome to TSG.Do you have a restoration CD that came with the computer?The drivers for your sound card will be on that.If not go back to device manager,click on the + sign next to sound,video>click on sound>click driver tab>click on update driver.See if that works.Then go back to mutimedia>put a check mark in show volume control in taskbar>click apply then ok.reboot.

let us know if this works for you.
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter · #3 ·
I have tried the driver updates and that did not help any. I do not have a restoration disk.
I want to try to remove the sound card drivers, but I had so much trouble with Infrared drivers being installed automatically, messing up my modem, that I'm afraid to do that. (It's a long story)

Maggie R. Hutchinson

I just finished My Computer Repair class with an A, but we didn't learn anything about this, just basically general stuff.
If you can help me you have no idea how much in your debt I would be. I've had such a rotten time.

Sincerely
Me me me me me me me me me me me me me
 

·
Retired Administrator
Joined
·
103,703 Posts
Hi Maggie, welcome from me as well.

Do you have any conflicts showing up in the device manager?

Maybe post your IRQ listing....

Start button, run, then type msinfo32 and hit ok....go to hardware, IRQs, edit, select all, edit, copy and come back and paste.
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
My suggestion is probably too simplistic, but have you tried the program that is available when you double click on the little speaker icon in your task bar? In my Windows 98 it has a bunch of vertical sliders with check boxes underneath. The main control on the far left has a check box that says "Mute all". This will need to be unchecked. The other controls will have check boxes that say "Select". You will need to set the check mark for the "Wave balance" to play Windows sounds and any other box for other functions (like CD).
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter · #6 ·
0 System timer
1 Standard 101/102-Key or Microsoft Natural Keyboard
2 Programmable interrupt controller
3 Infrared PnP Serial Port (*PNP0510)
4 Communications Port (COM1)
5 Crystal PnP Audio System CODEC
6 Standard Floppy Disk Controller
7 Printer Port (LPT1)
8 System CMOS/real time clock
9 Intel 82557-based Integrated Ethernet (10/100)
9 IRQ Holder for PCI Steering
10 IBM V.90 PCI Data Fax Modem
10 IRQ Holder for PCI Steering
11 S3 Trio64V2-DX/GX (775/785)
11 Intel 82371SB PCI to USB Universal Host Controller
11 IRQ Holder for PCI Steering
12 PS/2 Compatible Mouse Port
13 Numeric data processor
14 Primary IDE controller (dual fifo)
14 Intel 82371SB PCI Bus Master IDE Controller
15 Secondary IDE controller (dual fifo)
15 Intel 82371SB PCI Bus Master IDE Controller
 

·
Retired Administrator
Joined
·
103,703 Posts
I think what I would do is this:

Go to the control panel, add/remove programs, windows setup, multimedia....if it's checked, uncheck it, and you'll probably need to restart windows.......then go back to the same area and recheck it.....you'll probably be prompted for your windows installation cd........then test your sound.
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter · #8 ·
I tried the suggestion you gave me, unchecking the multimedia in add/remove programs. I manually restarted because it did not ask to restart my computer. Still there was nothing. Should I try deleting the drivers and reinstalling the drivers. They should be plug and pray. shouldn't they. :confused:
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter · #10 ·
I used a delpart disk to format the hard drive and performed a clean installation.
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter · #11 ·
I have found something, the sound driver details button is greyed out on the device manager, on my sound card. Could that have something to do with my problem.

Also would it hurt if I deleted the sound card driver and let it reinstall itself. would it reinstall any of the other drivers that are disabled.

Here is the image, hopefully of how it looks
http://home.talkcity.com/HarmonyCt/maggierose/sounddriver.jpg

it will probably, hopefully come up in mspaint.
 
1 - 11 of 11 Posts
Status
Not open for further replies.
Top