Tech Support Guy banner
  • Please post in our Community Feedback thread for help with the new forum software! If you are having trouble logging in, please Contact Us for assistance.
Status
Not open for further replies.
1 - 2 of 2 Posts

·
Registered
Joined
·
32 Posts
Discussion Starter · #1 ·
two of my computers are windows Xp and work perfectly fine togehter. We take a third wire, plug it into the roughter, and we cant get our third, windows 98 computer to conect to our network. are there plugins i need? Or is there a setting im forgetting to click. We have DSL and were splitting through a roughter.
 

·
Registered
Joined
·
22,468 Posts
What are the errors you are getting.
How is TCP/IP configured differently on the Xp vs. the Win98 computer.

The basics for troubleshooting are:

1. Make sure you have the same IP scheme (e.g. 192.168.0.x).

2. Make sure you have the same Subnet Mask, Gateway, and DNS IP addresses.

3. Make sure you can ping the other computer's IP address. If this fails, make sure you turn of XP's firewall.

4. Make sure you can ping the other computers by name.

5. Make sure you have the same workgroup name (watch for trailing spaces)

6. For troubleshooting purposes, turn off XP's and any other firewall software. You can always add more complexity after you get it working.

7. With XP, make sure you have the same username and password as the person logging onto the other computers. The default setting for XP Pro is to require a password for network access.

8. More details about how to network XP can be found at:
http://www.onecomputerguy.com/networking/xp_network.htm

9. More details about how to troubleshoot TCP/IP networkcs can be found at:
http://www.onecomputerguy.com/networking/trouble.htm

10. Apply the registry edit to fix the browsing delay from XP to Win9x computers
http://www.onecomputerguy.com/windowsxp_tips.htm#browsing_delay.

There continues to be a lot of misinformation about needing NetBEUI or to changing the NetBIOS setting. You can ignore both. Installing NetBEUI to solve a networking problem will just mask a some underlying and potentially important misconfiguration with TCP/IP. The default NetBIOS setting works fine so there is no need to change that either.
 
1 - 2 of 2 Posts
Status
Not open for further replies.
Top