Tech Support Guy banner
Status
Not open for further replies.
1 - 16 of 16 Posts

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hi, I recently installed a new sound card (sound blaster PCI512) and I had everything going good sound was blasting through my speakers like it was going out of style. I rebooted and.. hmm, no start up sounds, whats going on. I check my device manager and a little (!) is over my Creative SB16 emulation sound. it says it is not found, not working properly, or does not have all the drivers installed (code 24) anyone know whats up and how to fix it?

Thanks,
MaGe
 

·
Retired Administrator
Joined
·
103,703 Posts
Hi MaGe, welcome to TSG.

Try placing a check mark in the box that says 'disable in this hardware profile' and try your sound again....I believe you may have to reboot the computer first.
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Tried it.. didnt work =(. I think its my mother board sound.. because its SB16 but, I installed that pci sound card which was 512. Thanks for trying.
 

·
Retired Administrator
Joined
·
103,703 Posts
Post a listing of your IRQs....

Start button, run, then type msinfo32 and hit ok....go to hardware, IRQs, edit, select all, edit, copy and come back and paste.
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter · #5 ·
0 System timer
1 Standard 101/102-Key or Microsoft Natural Keyboard
2 Programmable interrupt controller
3 (free)
4 Communications Port (COM1)
5 ES1869 Plug and Play AudioDrive (WDM)
6 Standard Floppy Disk Controller
7 Printer Port (LPT1)
8 System CMOS/real time clock
9 (free)
10 IRQ Holder for PCI Steering
10 VIA Tech 3038 PCI to USB Universal Host Controller
11 IRQ Holder for PCI Steering
11 Creative SB PCI512
11 SMC EZ Card 10/100 PCI (SMC1211 Series)
11 RAGE LT PRO AGP 2X (English)
12 PS/2 Compatible Mouse Port
13 Numeric data processor
14 Primary IDE controller (dual fifo)
14 VIA Bus Master PCI IDE Controller
15 Secondary IDE controller (dual fifo)
15 VIA Bus Master PCI IDE Controller
 

·
Retired Administrator
Joined
·
103,703 Posts
Do you know how to enter your bios setup to see if you have an option to disable the onboard sound?

Another thing you can try as well, place a check mark in the disable in this hardware profile box for the ES1869 onboard sound.

Your display adapter on the same IRQ with the sound card and the EZ card worries me as well.....but give that a try first and see if anything will shift.

Do you have anything connected to the com port? If not, in the bios setup, disable that as well.....that will give you another IRQ for the other devices to play with.
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter · #7 ·
well.. i disabled what you told me to, restarted.. re enabled all those... and ... I HAVE SOUND AGAIN. Thanks alot and ill be sure to write to this place whenever i have problems

Again... thanks alot

MaGe
 

·
Retired Administrator
Joined
·
103,703 Posts
Make sure you restart again to see if you STILL have sound....

Also, at the request of another member and for everyone else as well (we're all STILL LEARNING) if your sound is still working after the reboot, can you re-post a listing of your IRQs now so we can see how they may have shifted around?

Thanks! :)
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter · #9 ·
eh.. sound goes off when i restart and if i disable again it works..
its working right now... so ill post the irqs

0 System timer
1 Standard 101/102-Key or Microsoft Natural Keyboard
2 Programmable interrupt controller
3 Printer Port (LPT1)
4 Communications Port (COM1)
5 (free)
6 Standard Floppy Disk Controller
7 (free)
8 System CMOS/real time clock
9 ES1869 Plug and Play AudioDrive (WDM)
10 IRQ Holder for PCI Steering
10 VIA Tech 3038 PCI to USB Universal Host Controller
11 IRQ Holder for PCI Steering
11 Creative SB PCI512
11 SMC EZ Card 10/100 PCI (SMC1211 Series)
11 RAGE LT PRO AGP 2X (English)
12 PS/2 Compatible Mouse Port
13 Numeric data processor
14 Primary IDE controller (dual fifo)
14 VIA Bus Master PCI IDE Controller
15 Secondary IDE controller (dual fifo)
15 VIA Bus Master PCI IDE Controller
 

·
Retired Administrator
Joined
·
103,703 Posts
Hmmm, that's what I was afraid of......

What did you 're-enable' to make it stop working......

Personally, I'd like to see that USB controller move to another IRQ or the sound card.....

Disable the things we did prior.....leave them disabled......I want to see where things move......restart a couple of times.

IRQ 11 is still the problem in my opinon.
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter · #11 ·
I re-enabled everything that I disabled but I'll disable everything i did before and restart a few times. Explain why you thing irq 11 is the problem cause im totally in the blue about this ;).

MaGe
 

·
Retired Administrator
Joined
·
103,703 Posts
The reason I feel IRQ 11 is the problem, is that more often than not, sound and video (at least from my experiences) do not play well together.

Then throw the EZ-card in on the same IRQ......

At least that's my opinion.

Now that you've got them disabled again, repost your IRQs again.
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter · #13 ·
0 System timer
1 Standard 101/102-Key or Microsoft Natural Keyboard
2 Programmable interrupt controller
3 (free)
4 Communications Port (COM1)
5 (free)
6 Standard Floppy Disk Controller
7 Printer Port (LPT1)
8 System CMOS/real time clock
9 (free)
10 IRQ Holder for PCI Steering
10 VIA Tech 3038 PCI to USB Universal Host Controller
11 IRQ Holder for PCI Steering
11 Creative SB PCI512
11 SMC EZ Card 10/100 PCI (SMC1211 Series)
11 RAGE LT PRO AGP 2X (English)
12 PS/2 Compatible Mouse Port
13 Numeric data processor
14 Primary IDE controller (dual fifo)
14 VIA Bus Master PCI IDE Controller
15 Secondary IDE controller (dual fifo)
15 VIA Bus Master PCI IDE Controller
 

·
Registered
Joined
·
101 Posts
One thing that jumped out at me is that it works
fine with the onboard sound disabled. You're going to have to look on the motherboard and disable it permanently by changing jumper settings if possible in order for this to work properly. I also agree that IRQ 11 is a potential problem. After you get the onboard sound disabled and get the sound working even after rebooting, I would remove my soundcard AND video card both through
Device Manager, reboot, and let windows find and reinstall them on seperate IRQ's. After disabling the onboard sound, IRQ 9 should be free to use. I hope everything works out for you :)
 
1 - 16 of 16 Posts
Status
Not open for further replies.
Top